•  
  • © 2016-2023 DanseFestival Barents. Org.nr.: 992 853 638

    Personvernserklæring Kontakt oss 0

Vuoiŋŋastat / Åndedrag

Hilde Skancke Pedersen - Festivalutstiller


I festivaluka i Galleriet, Arktisk kultursenter.
Åpning torsdag 11 nov kl. 18:00-19:30
12, 13 og 14 november kl. 12:00-18:00
Kunstnersamtale lørdag kl. 14:00


ÅPNING TORSDAG 11 NOVEMBER

I forbindelse med DanseFestival Barents festivalåpning Vuoiŋŋastat/Åndedrag ønsker Gula å lage mearramárrat. Vi oppfordrer de som har gákti/kofte om å ta den på og bli med på åpningen og resten av uka. La koftekanten svinge - og lag litt opprørt hav/sjøbrus/#mearramárrat. Se eventet på Facebook her.

Under åpningen vises "Fragmenter - Utdrag fra Svaner i Stein" av Stellaris DansTeater
Koreografi: Solveig Leinan-Hermo
Dansere: Ekaterina Nikitina, Eivind Linn og Tonje Aas Molnes
Musikk/joik: Halvdan Nedrejord

Utstillingen er gratis, men vi blir takknemmelige for donasjoner til DanseFestival Barents på Vipps # 117954 (søk på DanseFestival Barents i appen) eller via PayPal.

Stacks Image 48683

Overordnet tema for utstillingen er kultur, natur og levemåte i dagens Sápmi. Tematikken manifesterer seg i figurative uttrykk i enkelte verk, og i mer abstrakte uttrykk i andre. Det gjennomgående, subtile budskapet om vern av sårbare områder her og i resten av verden kan anes i de fleste verk i utstillingen.

Kunstneren viser verk med inspirasjon fra naturen i nord, verk som speiler menneskenes forsiktige bruk av og holdbare aktivitet i naturen her nord, både når det gjelder tradisjonell bruk, og dagens sikring av veiskråninger og andre mer varsomme inngrep i naturen, satt opp mot utbytting av natur og hav- og landområder.

En installasjon laget av funnet materiale som trestenger, tauverk og tekstil er inspirert av sjøsamiske reisverk brukt til tørking av fiskegarn og fisk. Tittel på denne installasjonen er Čiehká – Skjul, og kan også omhandle sårbarhet og trangen til å søke ly fra omverdenen.

Materialverket Magic carpet som består av tomme blisterpakninger fra legemiddelindustrien. Magic carpet kan betraktes som en kjølig sammenstilling av medisinsk søppel, men også med en underliggende overføringsverdi til tematikk som lidelse, omsorg, tvang, helbredelse, epidemier, forurensing av miljøet, og gjenbruk, i dette tilfelle det å sette sammen små avfallselementer til en større, meningsbærende helhet. Kunstneren arbeider ofte i blandet teknikk, også i denne utstillinga, og hun bruker gjenbruksmaterialer i flere verk. I utstillingen viser hun mange små malerier/collager utført på brukt emballasje.

Serien Áhkut består av 7 gouacher i str. 150 x 125. Motivet er eldre tradisjonsbærende kvinner fra indre Finnmark, disse som bærer kofte til hverdags, ofte i kombinasjon med vestlige ytterplagg. Kvinnene utstråler styrke, seighet og stolthet. I Hammerfest blir bildene vist på vegg.

Utstillingen vises i samarbeid med Sámi dáiddaguovddáš, DanseFestival Barents og Stellaris DansTeater

  • Stacks Image 48544

    Foto: Andreas Daugstad

    Link
  • Stacks Image 48545

    Link
  • Stacks Image 48546

    Link
  • Stacks Image 48552

    Link


Om Hilde Skancke Pedersen
Stacks Image 48661
Hilde er født og oppvokst i Hammerfest, og bor i Kautokeino. Etter endt kunstutdanning ved Kunsthøyskolen i Oslo i slutten av 1970-årene arbeidet hun som scenograf og kostymedesigner, og som visuell kunstner. Hun er også utdannet ved Forfatterstudiet 1 og 2 ved Universitetet i Tromsø. Hun har hatt en rekke separatutstillinger, og har deltatt på mange gruppeutstillinger i inn- og utland. Hilde har stilt ut ved Modena Museet i Sverige og på kunstmuseet i Murmansk. Henie Onstad-museet viste et bestillingsverk til utstillingen Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš i 2020 – 2021, replika av et kunstverk hun laget til Áillohaš sin poesikonsert i 1991. Høsten 2020 leverte hun to store kunstverk som hun ble invitert til å skape i det nybygde Alta omsorgssenter. I 2021 viste hun sin hittil største separatutstilling på Samisk senter for samtidskunst i Karasjok. I 2022 skal hun delta på åpningsutstillingen til det nye Nasjonalmuseet for kunst i Oslo. Hun er invitert til å stille ut ved Kochi-Muziris Biennale 2022 - 2023 i India.

Både som visuell kunstner og som designer for scene og film og er hun påvirket av natur, miljø, kultur i sine omgivelser, ikke minst av impulser fra det samiske. Hun er kunstnerpartner i kunstnerkollektivet Dáiddadallu som har sete i KautokeinoHilde er opptatt av miljøsaken, og arbeider mye med gjenbruksmaterialer i sine verk.

Utsmykkingene til plenumsal og foajé i Sametinget regnes som hennes hovedverk. Som kurator og innkjøpskonsulent har hun arbeidet med kunst til offentlig rom og til museer. Hilde arbeider også med performance. Hun har bl.a. vist en solo-performance i New York våren 2015. Hun har hatt mange verv i samiske og norske kunstnerorganisasjoner, og har vært medkurator og produsent for store kunstprosjekter, bl.a. som kunstprodusent for vandreutstillingen Áigemátki (2017 – 2019) og Sámi Dáiddafestivála - Samisk kunstfestival i Alta 2019, begge for Samisk kunstnerforbund SDS, der hun er medlem.